Nezbytné digitální dovednosti

Náš svět je čím dál tím víc digitální a používání technologií se nevyhneme snad v žádném oboru, ani v běžném životě. Co to je digitální gramotnost a jaké digitální dovednosti jsou nezbytné pro úspěch v budoucnosti? Pojďme se na ně podívat a říct si základní praktické tipy.

Základní dovednosti práce s technologiemi. Umíte vůbec zapnout počítač, tablet či telefon. Připojit ho k internetu a použít webový prohlížeč. Těmito dovednostmi už se dále zabývat nebudu, ale odkážu jak jsem učil dceru s počítačem. A druhý díl výuky dcery s počítačem.

Na tuto základní dovednost pak navazují digitální dovednosti a kompetence v několika oblastech.

Komunikace a spolupráce. Díky internetu je významnou součástí práce na počítači komunikace s ostatními. Zesílená zejména častější prací nebo výukou na dálku. Mezi základní digitální komunikační dovednosti patří zejména umět si založit účet pro email nebo jinou komunikační službu, vědět jak komunikovat bezpečně. Umět odeslat email s přílohou a používat video konferenční nástroje.

Vyhledávání a zpracování informaci. Počítač a internet jsou nekonečnou studnicí informací. Je jich tolik, že je všechny nikdo nemůže pojmout, proto je třeba umět informace vyhledávat, ověřovat jejich pravost a dále je ukládat, třídit a zpracovávat. Přečtěte si jak já pracuji s informacemi.

Bezpečné a zodpovědné chování. Kromě spousty užitečných věcí je internet také plný mnoha nástrah. Proto je třeba mít alespoň základní znalosti, jak se na něm chovat bezpečně. Sem patří zejména využívání bezpečných hesel, rozpoznání podvodů, povědomí o soukromí, ale i vyhledání například obrázků, které smíme legálně využít ve vlastní prezentaci. Více o bezpečnosti.

Řešení problémů. Do této kategorie patří umět vyhledat na internetu návod jak řešit nějaký můj problém, případně najít a použít aplikaci na řešení mého problému nebo zvýšení produktivity. Například chci odstranit pozadí ze své fotky. Nebo převést soubor z jednoho formátu do jiného. Nebo dokonce automatizovaně zpracovávat nějaké události nebo data.

Využívání online služeb. Firmy na internetu poskytují množství služeb, které nám mohou usnadnit život. K této sadě dovedností patří umět si založit účet, platit na internetu, vyplnit formulář, schopnost zorientovat se v internetové aplikaci jako je třeba online bankovnictví.

V psaní o digitálních dovednostech chci pokračovat sérií článků s praktickými tipy k jednotlivým oblastem digitálních dovedností.

Líbil se vám tento článek? Podělte se:
Facebooktwitterredditlinkedinmail